Догляд

Догляд за кімнатними рослинами

Кімнатні рослини додають кольору, текстури і тепла до наших осель. Протягом цілого року вони дають нам доступ до живого саду. Більшість кімнатних рослин дуже просто тримати, вони не вимагають складного догляду. Але все ж таки догляд потрібен. Так як ваші рослини швидше за все почали своє життя в теплиці в ідеальних умовах, їх переміщення в ваш дім може вимагати від них деякої адаптації. Поливання і доступ до світла є найбільш важливими компонентами догляду за кімнатними рослинами. Не слід також забувати про необхідну рослинам температуру і вологість. Загальний принцип при цьому полягає в створенні для рослин умов найбільш наближених до тих, в яких вони природньо ростуть. Це означає, що для тропічних рослин необхідні тепло і волога, в той час як кактуси прекрасно себе почувають в сухому і гарячому кліматі. Звичайно, що у Вашому домі неможливо створити ідеальні умови для всіх рослин, але ви можете прийняти до уваги домашні умови при виборі рослин і з домогою деяких прийомів наблизити ці умови до природніх, тобто до звичних для тієї чи іншої рослини.
Вода
Грунт в горщику має бути вологим, але не мокрим. Звичайно, що завжди є виключення. Сукуленти полюбляють, наприклад, щоб грунт висихав між поливами. В загальному, якщо земля між поливами буде занадто суха, корені рослини можуть почати вмирати, що може призвести до неправильного розвитку рослини чи навіть її загибелі. Існує декілька методів визначення чи рослині потрібна вода. Якщо колір грунту став світлішим чи він потріскався, швидше за все настав час підливати рослину. Підніміть рослину в горшику після підливу  і зверніть увагу на її вагу. Коли рослині потрібна вода, вага горшика буде значно меншою. Вологість грунту також легко перевірити пальцем, заглибивши його в грунт. Для великих рослин такий метод виміру вологості може бути найкращим.
Дегідрація
Не доводьте рослину до такого стану, коли вона в’яне або коли грунт пересипається за краї горщика. Ці симптоми свідчать про дегідрацію і в цей момент рослина швидше за все вже зазнала значного стресу і її коренева система пошкоджена. Проявами нестачі води рослині служить:
  • Повільний ріст рослини
  • Напівпрозоре листя
  • Скидання рослиною листя чи квітів
  • Коричневі, жовті чи скручені листки
Надлишок води
Надлишок води настільки ж шкідливий, як і її недостача. Надмірна кількість води витискає повітря з грунту і відкриває двері для появи бактерій, що вбивають кореневу систему і грибка. Надлишок води вважається найпоширенішою причиною загибелі домашніх рослин. Ознаками надлишку води служить:
  • Пліснява чи грибок на поверхні грунту
  • М’яке коричневе (можливо неприємно пахнуче) коріння на дні горщика
  • Стояча вода на дні контейнера в якому стоїть горщик
  • Молоде і старе листя опадає однаково
  • Листя з коричневими червонуватими плямами
Якість води
Вода кімнатної температури з крана підходить для більшості рослин, навіть якщо вода дещо хлорована. Найбільше рослини полюбляють дощову чи талу воду. Уникайте тривалого використання пом’якшеної води, так як така води може містити соду.
Правила поливу
Рослини можна полити двома способами – зверху вниз або знизу вверх. Поливаючи зверху вниз намагайтесь уникнути намокання листя. Поливайте доки вода не почне виходити з дренажних отворів внизу горщика. Не забудьте вилити воду з підставки під горщик через годину після поливу.
Якщо ви хочете щоб рослини самі виконали всю роботу, поставте горщик в миску з водою і коріння рослини саме візьме стільки води скільки рослині потрібно. Цей метод, який відомий як поливання знизу вверх є досить часозатратним.
Дренаж 
Хороший дренаж є запорукою здорової рослини. Використовуйте якісну горшечну землю і горщик з дренажними отворами. Якщо у горщику відсутні дренажні отвори, положіть на дно камінці. Ідея полягає в тому, щоб не дати рослині стояти в воді. Час від часу перевіряйте чи не забились дренажні отвори в горщику. Завжди зливайте воду з підставки для горщика.
Світло
Як і стосовно води, кожна рослина має свої вимоги до світла. Багато рослин потребують прямого сонячного світла. Більшість рослин отримає достатньо світла, якщо ви просто поставите їх на підвіконник. Для деяких рослин цього може бути замало і вони будуть потребувати додаткового спеціального освітлення.
Температура
Більшості домашніх рослин для розвитку підходить температура в 18 – 23 градуса вдень і 12 – 15 градусів вночі. Звичайно, що потреби в температурі для різних рослин різні. Тропічні рослини полюбляють температуру близько 30 градусів чи навіть вище. Іншим для росту може бути потрібна прохолода.
Вологість
Більшість рослин полюбляють високу вологу – до 80 %. В домашніх умовах вологість, як правило, набагато нижча. В такій ситуації може допомогти спеціальний зволожувач або регулярне оприскування листя. Деяким рослинам може допомогти переселення на деякий час на кухню чи у ванну.

Залишити відповідь